Grunda med lyxig lunch – så gör du Sallad Niçoise på nolltid
Bråttom till tee, men magen kurrar? Viktigt att äta något så att kroppen är fulladdad med energi ute på golfbanan. Visst är det gott med en korv efter nian, men rimmar den dieten med nyårslöftet? Vi har ett bättre tips. Se till att alltid ha ingredienser till en matig och välgörande sallad hemma i kylen. Vad kan föra tankarna till den där solsemestern på franska Rivieran bättre än en god Sallad Niçoise?
Med smak från böljande vågor
Lätt och lyxigt blir det med romansallad, sardeller och haricots vert. Vi bjuder här på ett läckert recept som kommer direkt från staden Nice. Vår reporter har varit vid Medelhavet och smakat den berömda salladen från Nice.
Ni har väl sett Golfbladets golfreportage från Rivieran? Här kan ni läsa det >>>
Ingredienser
Sallad
1 romansallad
400 g tonfisk i olja
400 g kokt delikatesspotatis
4 kokta ägg
8 sardellfiléer
1 schalottenlök
250 g körsbärstomater
200 g haricots vert
1 dl kalamataoliver
1/2 dl kapris
Dressing
1 dl olivolja
1 citron, saften
1 tsk dijonsenap
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persilja
Så här gör du
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten och låt svalna. Koka haricots vert i saltat vatten 3 minuter och spola sedan i kallt vatten. Blanda potatis och haricots vart med hälften av dressingen i en skål och låt dra medans du förbereder resten.
2. Riv salladen i större bitar, dela tomaterna, skiva löken tunt och vänd ner i potatisen precis innan servering.
3. Lägg upp på tallrik eller fat och fördela oliver, kapris, sardeller och klyftat ägg över salladen. Avsluta med resten av dressingen och några extra drag med svartpepparkvarnen.
Foto Tyra Bysell