Golfkrönikor

Hur ser framtidens golf ut?

Vid årsskiftet har nya regler som gäller spelet införts och mer kommer nästa årsskifte då handicapsystemet förändras. Knappast har väl någon medlem i en svensk golfklubb kunnat undgå bombardemanget från golfförbundet vad gäller droppteknik, pliktområden, bunkerregler och flaggstänger. Ute på klubbarna i södra Sverige pågår utbildning i de nya reglernas tillämpning för fullt. I dagarna har dessutom en ny katalog från Dormy och det före detta husorganet Svensk Golf ramlat ner i min brevlåda.

Skrattade så vi grät

Det slår mig att dessa två publikationer har stora likheter och även stora olikheter. Om vi går till likheterna är det samma annonser från de stora drakarna på klubbtillverkarsidan som drar på med stora kanonen. Längre och rakare med mer tekniska finesser med fantasifulla namn som Jailbreak, Speed Injected, Speedback, Flash Face, Re Akt … Det är ingen hejd på de fantasifulla namnen. Jag kommer ihåg från min ungdomstid när Ben Hogan kom med en modell träklubbor som hade ”Speedslot”. Vi skrattade så vi grät över att en skåra i persimmon-huvudet kunde innebära någon skillnad. Det ska emellertid inte förnekas att det är stora skillnader med dagens utrustning och den största skillnaden är att vi numera inte skrattar utan slickar i oss tekniken och tror på den.

Vart är banorna på väg?

Kombinationen mellan materialet i klubborna, tekniken och de moderna bollarna gör onekligen att bollen flyger både längre och rakare även för oss amatörer. Dessvärre gäller detta även för de professionella spelarna. Många av dagens tourbanor mäter drygt 7 000 meter vilket dock inte hindrar proffsen att driva green på par 4-hål som mäter 350 meter och par 5-hål kring 550 meter som de når med en drive och ett kort- eller mellanjärn. När en normallängdsbana mäter 5 700 meter och det uppstår svårigheter att nå en green från 180 meter oavsett vilken klubba spelaren tar i bagen kan var och en förstå att ekvationen med proffs och amatörer inte går ihop på längre sikt. Det viktigaste med golfen är den spelglädje som olika spelare upplever under rundan. Hur ska vi nå den glädjen när vanliga spelare ska spela på samma banor som proffsen?

Falkenstein gk

Sedan har vi bollarna. Det är ju väl känt att bollens egenskaper även påverkar hur långt den går beroende på vem som slår på den. Jag undrar dock varför bollarna väger 45-46 gram oavsett andra egenskaper. Kan det verkligen vara optimalt att bollen har samma vikt för en fullvuxen atletisk 20-åring som för en liten pojke eller flicka på mellan 5-7 år? För de unga finns ju speciella små klubbor, men de spelar med samma tunga boll. Varför inte andra bollar? Eller för den delen en 80-årig man eller kvinna där kanske svinghastigheten är 30-40 m/h mot elitens 115-120 m/h? Hur skulle dessa kategorier spela med en boll, som förutom andra egenskaper är anpassade till förmågan att svinga när alla nästan har exakt samma vikt?

Unga spelare satsar inte på golf

Apropå de unga spelarna … Jag läste en diskussion om golfförbundets statistik kring golfen som konstaterar att de unga spelarna sedan länge blir färre och färre. Det betyder att nyrekryteringen till golfen bland unga minskar. Jag förstår det! Golfen har ett antal olika egenskaper som inte passar in på dagens unga, och speciellt unga personer som inte har haft kontakt med golf tidigare. Om inte en kompis eller föräldrar tar med sina ungar till golfbanan kommer inte de unga att komma över de första trösklarna av motgångar, som att börja med golf innebär, utan leda till att junioren ger upp. Jag tror inte på gratis medlemskap, att ge bort klubbor, rangekort med mera helt gratis för att fler ska komma till golfspelets fantastiska värld när ett golfsimulatorspel på paddan eller telefonen går mycket fortare att lära sig än att lära sig golf i verkligheten.

arninge gk

Belöningen för många och långa träningstimmar kommer i etapper och belöningen är ännu större när du står på prispallen med din första segerpokal i handen. Alla försök att genom extrema subventioner försöka locka fler unga golfspelare till klubbarna är dömt att misslyckas. Nånstans ska kostnaderna betalas och att vältra över högre avgifter på övriga, inklusive pensionärer, är en strategi som betyder förluster i båda ändarna. Dessutom missar man de samhällsekonomiska vinsterna för alla äldre som slutar och blir till en belastning för samhället istället.

Hur ser framtidens golf ut?

Jag ser i min kristallkula att åldersstrukturen inom golfen går mot än högre snittålder. De flesta medlemsbanorna blir kortare och att hinder i spellinjen kommer att reduceras till ett minimum.

Tekniska begränsningar

Eliten vill ha längre och svårare banor men enligt min mening är det viktigare att inse att de professionella golfatleternas oerhörda längder minskas genom tekniska begränsningar. Priset för säkerhet och banskötsel på långa banor är för högt och gör bara golfspelet dyrare.

Jag ser fram emot att vi ses igen ute på banorna! 

Av Johan Lindeberg
Foto Getty, Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights