LivsstilNyheter

Hitta ljusglimtar i mörkret

Vi befinner oss nu i den mörkaste perioden på året, dagarna är korta och antalet soltimmar är extremt få. Trädgården ligger i vila och jag försöker också att göra det. För att omvandla mörkret till något positivt strävar jag efter att skapa en mysig stämning inomhus.

Novent

För några år sedan hörde jag uttrycket ”novent” för första gången, och det är något jag har omfamnat för att uppskatta en mörk och grå höstdag. November är väntan på advent, därav namnet novent. Under novent förbereder jag inför advent genom att ta fram ljuslyktor, ljusstakar, ljusslingor och andra mysiga prydnader, men inte något juligt, tomtarna får vänta ett tag till. I de flesta av mina lyktor och slingor använder jag batteridrivna ljus med timer, så att det lyser stämningsfullt utan att jag behöver komma ihåg att tända dem.

Vissa adventsblommor har också börjat smyga sig in här hemma. En och annan amaryllis och hyacint har hittat sin plats på köksbordet och i fönstren. Just hyacinten, Hyacinthus orientalis, anser jag vara en fantastisk liten juvel som jag gärna omger mig med i överflöd. Dessutom är det en fördel att den från och med nu och ända fram till jul går att köpa nästan överallt och till en billig peng. Den är lätt att placera och passar bra i en vacker liten kruka, i hyacintglas, eller som jag föredrar, i en fin liten tekopp. Hyacinterna skapar för mig den rätta noventstämningen.

Älskade krukväxter

När det inte finns så mycket att göra i trädgården, tänkte jag idag istället för att tala om trädgården, ta er med inomhus och presentera några av mina inomhusfavoriter. Mina kära krukväxter. Vid den här tiden på året tycker även växterna inomhus att det är lite mörkt, så jag försöker ge de krukväxter som står längre in i rummet en ljusare plats genom att flytta dem närmare fönstret. Detta leder till en viss rotation bland växterna och jag tar tillfället i akt att ge dem en översyn och lite extra omsorg när det gäller placering. Jag skapar kontraster och dynamik genom att kombinera olika bladformer och bladfärger. För att bygga upp höjd i mina fönster har jag också använt mig av olika tillbehör. En blomma kan med fördel placeras på ett par böcker eller på en liten piedestal i fönstret för att uppnå detta.

Begonia, tant eller trend?

En krukväxt som är en riktig favorit för mig är begonian. När ni hör det namnet tänker säkert många på den traditionella blommande krukväxten som ofta har fått en liten ”tantblomsstämpel”. Men begonior kan vara så mycket mer. Min favorit just nu är en järnkorsbegonia, Begonia masoniana ’Mountain’. Det är en växt med attityd och stark karaktär.

Bladen kan bli stora som handflator och är buckliga, nästan taggiga. Denna kaxiga skönhet trivs i ett ljust fönster men inte i direkt solljus, eftersom den lätt kan få brännskador på bladen. Mitt fönster som vetter mot öster fungerar utmärkt. Där får den morgon- och förmiddagssol, men vid för stark sol skyddar jag den med en gardin. Jag låter den torka upp lite mellan vattningarna för att undvika att stjälkarna ruttnar vid för mycket vatten. För att höja luftfuktigheten sprayar jag lätt på bladen regelbundet, vilket är viktigast under vår, sommar och höst.

Nu under vintern växer den inte lika mycket och behöver därför mindre vatten. Mitt bästa tips för att inte glömma att spraya mina växter är att ha en liten, diskret sprayflaska stående bakom eller bredvid krukan. På så sätt påminns jag varje gång jag vattnar. Så denna primadonna kräver visst pyssel men är absolut värd besväret!

Så ska du vattna

En annan favorit inom samma släkte är rexbegonian, Begonia Rex Cultorum-Gruppen. Den är lite vanligare än järnkorsbegonian och lite lättare att sköta. Det finns många olika färgkombinationer i bladverket, som silver, lime, rött, och som min personliga favorit, djupt purpur. Även denna begonia odlas för sitt fantastiska bladverk men kan ibland producera små, anspråkslösa men rätt så charmiga blommor.

Min bladbegonia står i ett norrfönster, vilket fungerar bra under den ljusare delen av året. Den står kvar där ännu, men jag håller den under uppsikt. Skulle den visa tecken på att inte trivas, kommer jag att flytta den till ett ljusare fönster. Även med denna begonia väntar jag tills jorden torkat upp en aning mellan vattningarna, och jag vattnar oftast underifrån, på ett fat. Detta för att undvika fukt omkring bladstjälkarna, vilket lätt kan leda till mögelangrepp.

Växter med karaktär

Jag tycker det är kul med växter som har en stark karaktär. Om mina två första favoriter har en taggig, spetsig och kaxig framtoning, så är min tredje favorit den totala motsatsen – en riktig mjukis. Kamelhårskalanchoen, Kalanchoe beharensis, har varit med mig i många år och jag tycker mycket om den. Dess blad har en fin gröngrå färg, är hårbeklädda och känns mjuka att röra vid.

Den taktila upplevelsen tillför växten ett extra värde. Kamelhårskalanchoen är otroligt lättskött. Den trivs i soliga lägen och, tack vare sina tjocka, vätskefyllda blad, kan den uthärda att bli bortglömd och torka ut ordentligt mellan vattningarna. Det är en snabbväxande planta och om den får utrymme, kan den bli mycket hög. Jag experimenterade för att se hur hög den kunde bli i min relativt lilla kruka, och den växte faktiskt förbi mig!

Kanske inte det vackraste exemplaret när den blir så hög, men det var ett intressant experiment. Om man vill behålla växten liten är det enkelt att ta små skott som villigt växer upp en bit från stammen. Dessa kan man enkelt separera från moderplantan och plantera i en ny kruka, och vips har man en ny liten krukväxt. Det lilla skottet kan vara lite långsamväxande till en början, innan det rotar sig, men sen sätter det fart.

En ny kärlek

En nykomling i mitt hem är min blomsterlönn, Abutilon x hybridum, som också är känd som klockmalva. Det är en gammaldags krukväxt som fungerar utmärkt att ha utomhus under sommaren. När hösten kommer tar jag in den, och under vintern klarar den sig bra i rumstemperatur, även om den föredrar det lite svalare än vad jag tycker är behagligt. Men vi kommer överens ändå, jag och min blomsterlönn.

Under sommaren har den behövt mycket vatten och näring, men nu under vintern har jag dragit ner på båda delarna. Den får nu vila lite så att jag, när våren kommer, kan toppa den och återigen öka på vattningen och näringen. Jag tror att blomsterlönnen har kommit för att stanna hos mig, och jag ser den som en blivande favorit.

Det finns så många underbara krukväxter som jag skulle vilja lyfta fram och presentera för er. Men för idag får de växter jag har nämnt räcka. Nu ska jag fortsätta att njuta av förväntningarna och istället för att vänta med förberedelserna till advent, börjar jag nu. Utan stress. Kan hända att huset strax doftar saffran och att lussebaket är igång.

Hitta ljusglimtar

Jag väljer hellre att njuta av lussebullar i november än att upptäcka dem undangömda i frysen i januari. Varför vänta? Låt oss ta vara på stunden, för även i mörkret kan man hitta ljusglimtar om man bara börjar tända ljusen lite tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights