Nyheter

Ökad medlemsflykt för golfklubbarna?

Stigande dieselpriser och den dyra elen har gjort att krisen krupit allt närmare golfklubbarna uti landet. Svenskarna har fått ökade hushållskostnader, vilket gör att många hobbygolfare nu ser över sitt medlemskap. Plötsligt ser det inte alls lika ljust ut för golfbranschen. Pandemin var en katastrof för näringslivet, men för golfen blev det ett uppsving då utomhusaktiviteter ökade stort. Men hur rusande elpriser och stora kostnader för bränsle ska kunna bidra till en positiv utveckling för den anrika idrotten, är däremot inget man räknar med. Tvärtom.

Sveriges golfklubbar i kris?

För golfklubbarna gäller samma ökade elkostnader, som för hushållen och industrin. I dag skriver SVT Sport hur Sveriges golfklubbar går en balansgång. Hur mycket kan priserna höjas utan att medlemmarna försvinner? Fler golfare ser över sin budget. Och måste man spara är det ofta fritidsaktiviteterna som det sparas in på.

Golfklubbarna är i riskzonen. Hur ska de överleva dessa dystra tider som väntas bli än mörkare. På Bjäre golfklubb utanför Båstad har beslut fattats om att sätta upp en solpanel på taket till klubbhuset. Den totala kostnaden beräknas till 400 000 kronor, en tung utgiftspost för klubben.

– Det är lättare att ta beslutet nu, med dagens priser är det en investering som betalar sig tillbaka på tre år i stället för tolv år, säger klubbchefen Fredrik Melcherson.

Bjäre golfklubb i Skåne i Båstads kommun.
Bjäre Golfklubb i Båstads kommun

Flera golfklubbar följer efter. Man ser över situationen och försöker att hitta bra lösningar på energisparande alternativ. Alla tänkbara alternativ utreds.
– Det har svängt så snabbt. Vi har suttit med rörliga elavtal och hann inte parera. Nu har vi näsan precis ovanför vattenytan men något måste till snabbt, det är inte så att vi har kassan full med tiotals miljoner kronor, säger Melcherson till SVT Sport.

Höjd elräkning

Bjäre GK uppskattar att klubben kommer att få en elräkningen för 2022 på omkring 700 000 kronor mer än under ett normalår. Till detta läggs även kraftigt stigande dieselpriser för gräsklippare när oljepriset tidigare i år rusade. Priset på gödsel och bekämpningsmedel har också ökat kraftigt, vilket gör att krisen är tillbaka till tidigare år då många klubbar gick omkull.

Det kommer att bli tufft och konkurrensen om medlemmarna kommer att öka stort siar experterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights