Golfbanor i SverigeNyheter

Sköna dagar i Sigtuna

Här finns alltid något nytt att utforska, men så är också Sigtuna Sveriges äldsta stad som på ett fint sätt väver samman historiens vingslag med moderna aktiviteter. När du har vägarna förbi i sommar ska du inte missa några av våra favoriter.

Att promenera runt i Sigtuna och titta in i vackra trädgårdar, smita in i någon smal gränd, eller strosa längs Stora gatan med sina små butiker, kaféer och sevärdheter är ljuvligt på många sätt. Det doftar kaprifol och ljudet av den frenetiskt sjungande näktergalen förstärker epitetet småstadsidyll.

Att Sigtuna existerar som stad kan vi tacka kung Erik Segersäll för. Runt 970-talet pekade han ut var staden skulle anläggas, och han visste väl hur han genom att skapa lojalitetsband till den nya kristna kyrkan och viktiga personer skulle nå visionen om Sigtuna som ett makt- och handelscentrum med internationell prägel. Den ursprungliga stadsplanen är i stort sett oförändrad, vilket gör Sigtuna till Sveriges äldsta bevarade stad. Varför inte promenera i Segersälls fotspår på den charmiga huvudgatan? Inte långt därifrån ligger Sveriges äldsta tegelkyrka.

I Sigtuna är det nära till naturen. Här finns flera fina naturreservat att besöka och en promenad eller joggingtur längs med strandpromenaden rekommenderas varmt. Det uppländska landskapet har dessutom visat sig väl lämpat för att skapa fina golfbanor. Om du vill spela riktigt bra golf, då är Sigtuna din nästa destination. Det bekväma läget mellan Stockholm, Uppsala och Arlanda flygplats, gör åtkomsten enkel.

2 hotell

Sigtuna Stadshotell

Sigtuna Stadshotell har länge varit en naturlig mötesplats för den som söker något extra. Det femstjärniga hotellet har det mesta du kan önska dig. Med endast 20 meter till Mälarens strand är hotellet en harmonisk plats att spendera några nätter på. Här finns 27 väldesignade rum och sviter omsorgsfullt inredda i skandinavisk stil och designklassiker. Omtanken om gästen är stor och de höga ambitionerna märks inte minst i hotellets prisade restaurang 1909, under ledning av köksmästaren Gustav Brixelius. Hotellet erbjuder även en mini-relax med spabad och bastu där du kan ladda batterierna efter dagens golfrunda.
Stora Nygatan 3
sigtunastadshotell.se

Sigtunastiftelsen

Det finns mycket fin arkitektur i Sigtuna men denna byggnad från 1917 och dess plats är en favorit. Byggnadens grundare, Manfred Björkquist, ville med en blandning av italiensk klostermiljö och svensk borg skapa en kreativ plats för tankar och idéer. Gå upp för den långa trappan som leder till en borggårdliknande trädgård. Härifrån har du Sigtunas i särklass vackraste utsikt. Det går även att äta en bit mat, ta ett glas vin, lyssna på levande musik och bo över. Hotellet erbjuder 62 rum, var och ett inrett med personlig prägel. Stannar du fler nätter så passa på att besöka deras anrika bibliotek med cirka 130 000 böcker. 
Manfred Björkquist allé 4,
www.sigtunastiftelsen.se

3 restauranger

Båthuset Krog & Bar

Bli inte förvånad om det skummar lite av vågskvalpet mellan kajen och Båthuset. Ni är visserligen väl förtöjda, men så snart man kliver ombord känns det som att ge sig ut på en seglats. Inte minst smakmässigt. Denna familjära och inbjudande kvarterskrog bjuder på rätter förankrade i lokala råvaror i säsong. En kryddig Linderödsgris från Vallentuna serveras med shiitake och blomkål. En variation på rotselleri pryds med svensk hårdost, mandel, späd grönkål och grillad citronsmörsås. Även vinlistan är imponerande – utbudet av ekologiska viner är föredömligt stort. Båthuset är populärt och bordsbokning rekommenderas.
Hamnen
www.bathuset.com

Restaurang Skog

Namnet avslöjar konceptet. På Restaurang Skog skapas spännande rätter med smaker från den omgivande skogen. Ambitionsnivån är hög och de närproducerade råvarorna kommer från gårdar i Roslagen och Uppland, och närplockas bland ätbara örter och växter från den omgivande skogen och i köksträdgården. Granskott, nypon och ängssyra är exempel på vad som kan hamna på tallriken – spännande! Beläget på Sigtunahöjden är känslan i de smakfullt inredda matsalarna ombonad och utsikten över Mälaren vacker.
Hertigvägen 7
www.sigtunahojden.se

Kopparkitteln

Hos Kopparkitteln har grytan hållits kokande sedan mitten av 1800-talet. Även om krogrörelsen har mångåriga anor så är mat- och dryckesupplevelsen i högsta grad modern; en fusion mellan svensk gastronomi och klassiskt Medelhavskök. Kvalitet, tradition och vällagad mat i pittoresk miljö. Sommartid tar man med fördel plats på uteserveringen med sjöutsikt.
Stora gatan 30
www.kopparkitteln.se

4 golfbanor

Sigtuna Golfklubb

Det är inte bara Sigtuna som vet hur man charmar sina besökare. Även Sigtuna Golfklubb lyckas väl med den saken. Den lätt kuperade natursköna banan bjuder in till en rolig utmaning som passar alla. Golfbanan, ritad av Nils Sköld som tagit väl vara på det uppländska landskapet, är mycket fin och tillåter en att slå med drivern utan problem. Den stora svårigheten är inspelen, där vissa greener är väl vaktade av bunkrar. Många av hålen omges av stora vackra ekar som skapar ett mäktigt intryck och närheten till Mälarens vatten bjuder på ett rikt fågelliv, så även om ditt spel inte är på topp finns alla förutsättningar till en skön golfrunda. Ett väl tilltaget övningsområde och restaurang med utsikt över banan bidrar till ett högt betyg.
www.sigtunagk.se

Friiberghs Golfklubb

En liten anläggning med stor charm. Friiberghs är en vacker park- och skogsbana invid Mälarens strand skapad av Åke Persson. Det är varierande, lätt kuperat och en väldigt trevlig bana i svårslaget vacker natur. Såväl duktiga golfspelare som nybörjare kommer ha möjlighet att trivas på Friiberghs Golfklubb om man gillar variation och inte tror för mycket om sig själv. För husvagns- och husbilsburna finns 13st uppställningsplatser och det går också att anlända med båt.
www.friiberghsgk.se

Vassunda Golfklubb

Strax norr om Sigtuna ligger denna 18-hålsbana i design av Sune Linde, som öppnade 1992. Efter en bra mjukstart med en kort par 4, väntar en skön runda i stillsam uppländsk natur. Banan är charmig och relativt lättspelad, men utmaningar finns i form av skogskorridorer och en del tajta partier – låt drivern vila emellanåt. Greenerna är riktigt bra och roliga med stundtals klurigt undulerade greener gör närspel och puttning spännande.
www.vassundagolf.se

Arlandastad Golf

Låt inte närheten till motorväg, tågräls och Arlandas startbana avskräcka. Arlandastad är en alldeles förträfflig golfanläggning och ljud från trafik stör inte alls. Många som kommer hit gör det med föresatsen att bemästra Mastersbanan. Höga ambitioner är aldrig fel och den före detta Europatourbanan – 2007 och 2008 spelades Scandinavian Masters här – är en kanonbana med härlig känsla från tee till green tack vare den visuella och spelstrategiska upplevelsen. Samtidigt som Mastersbanan (ursprungligen Gamla banan i design Sune Linde) löper i flack terräng är den rätt tuff. Med vind på det och tolv hål i anslutning till vattenhinder behöver du tänka placering snarare än längd. Även Nya banan prövar din förmåga att klara av många olika situationer, både speltekniskt och taktiskt. Med karaktären av en bana på det skotska hedlandet stämmer den väl in på banarkitekten Peter Chamberlains vision ”Tuff men inte svår – kul men inte enkel”. Oavsett hur spelet går, se till att avsluta dagen med en bit mat i den utmärkta restaurangen.
www.arlandastadgolf.se

5 tips

Bahrmans Bod – Nytt och Nött

Letar du efter en present eller något lantligt till hemmet rekommenderas Bahrmans Bod varmt. Här kan du hitta allt från trädgårdsmöbler, plädar och porslin till souvenirer – både nytt och nött. Boden ägs av Ansi, som även arbetar som guide. Hon vet allt om Sigtunas 1000-åriga historia.
Stora Torget 2
www.bahrmansbod.se

Tant Bruns kaffestuga

Tant Bruns Kaffestuga ett av Sveriges äldsta kaféer. Här upplever du pittoresk kafémiljö med bordsservering på klassiskt vis. Kaffestugan ligger i Sigtunas äldsta trähus som tros datera tillbaka till 1600-talet. Det som erbjuds i bakverk och härliga smörgåsar är dock rykande nybakat. Kanske blir blåbärspajen med vaniljsås en favorit, men missa inte Sigtunamunken, den kanske godaste munken i världen.
Laurentii gränd 3
www.tantbrun-sigtuna.se

Vandra på Ingegerdsleden

Mellan Sigtuna och Rosersbergs slott finns den fjärde etappen av Ingegerdsleden. En vacker pilgrimsled som går genom hagar, gläntor, djupt in i skogen och längs Mälarens strand. Tips! Avsätt en halv dag, tag med en ordentlig matsäck och avsluta med spa på Sigtunahöjden.
www.destinationsigtuna.se

Skoklosters slott

Trakten kring Sigtuna är rikt på slott. Skoklosters slott, ett av världens bäst bevarade barockslott, är beläget på Skohalvön vid Mälarens strand. Slottet uppfördes i mitten av 1600-talet av greveparet Carl Gustaf Wrangel och Anna Margareta von Haugwitz. I samlingarna finns konst, vapen, böcker och textilier som är unika i sitt slag. Ta del av de mer än 50 000 föremålen genom utställningar och visningar och besök de praktfulla paradvåningarna.
www.skoklostersslott.se

Konfektyr och karameller

Kokosbollar, tryfflar, marsipan och lakrits. Augusta Jansson är en av de äldsta godistillverkarna i Sverige och i hennes konfektyr- och karamellbutik kan även den största gottegris bli nöjd.
Stora gatan 35
augustajanssons.se

Text: Jenny Olsson
Foto: Anna-Maria Blomqvist, Linus Hallgren, Peter Cordén, Oscar Söderlund, Carlotto Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights