Golftävlingar i EuropaTävlingar

Sophia Popov – tidernas mest osannolika vinnare?

Hon rankades 304 i världen och hade aldrig kommit bland de 50 bästa i en major. Tysklands Sophia Popov kan vara tidernas mest osannolika British Open-vinnare.
– Jag kan knappt få fram ett ord, säger hon.

Sophie Popov

Redan under lördagen visade Sophia Popov vilket virke hon är gjord av. Hon träffade varenda green på rätt antal slag, gjorde två birdies, en eagle och inte en enda bogey. 67-rundan på Royal Troons erkänt svåra bana försatte henne i segerläget. Hon ledde med tre slag inför finalrundan.

Trots det var det inte många som trodde att 27-åringen, jagad av Minjee Lee, Inbee Park och Jasmine Suwannapura skulle hålla hela vägen. Inför rundan hade Popov inte gjorde bogey på de 28 senaste hålen, men när just det inträffade på finalrundans första hål späddes kritikernas farhågor på. Men fler bogeys skulle inte komma förrän tävlingens sista hål och då var saken redan klar.

Funderade på att sluta

Sophia Popov spelade Junior Solheim Cup för elva år sedan och förutspåddes då en lysande karriär. Men den tyska talangen försvann och fram till nu har det varit ganska tyst runt Popov som efter skrällsegern berättade att hon så sent som i fjol var nära att sluta spela golf.

Sophie Popov

Hon hade då missat LPGA Tour-kvalet med ett slag, och inför den pågående säsongen innebar Coronavirusets utbrott att hon i år gick miste om en ny chans att kvala.

– Jag kan knappt få fram ett ord. Jag är så lycklig och glad att jag kämpat vidare, jag var nära att sluta förra året, sa en överlycklig Popov.

Var nervös

Bara en gång tidigare har det skett att en spelare som rankats sämre än nummer 300 i världen vunnit en major; när Ben Curtis vann herrarnas British Open 2003.
– Jag kom hit i tisdags och kände på mig att jag var i form. Jag tog med mig den känslan in i varje runda, men räknade så klart inte med något sådant här. Jag var übernervös hela rundan och är bara så fantastiskt lycklig över att jag klarade av att hålla ihop det.

Blev rik

Popov vann 675 000 dollar, mer än vad hon lyckats få ihop under hela karriären fram till dess. Inför British Open var hennes totala inkomst från segercheckar 108 000 dollar. Hon får dessutom majorsegrarkategori på LPGA-touren under fem år.

Dani Holmqvist

Dani Holmqvist slutade bäst av svenskorna. Hon delade 29:e-platsen på totalt sju över par, 14 slag bakom segrande Popov.

Av Martin Hardenberger
Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights