Golf i leende Hua Hin

2018-07-10

-Sawadee!
Redan ombord på Thai Airways Internationals Boeing 777-300 möts vi av de smittsamma leendena från kabinbesättningen, vänligheten och den goda maten. Visst är flygresan lång till Bangkok men flygningen gick förvånansvärt bra och planet landade planenligt 05:50 på morgonen på Suvarnabhumi International Airport.

Kontrasten från lugnet i flygplanet till den myllrande flygplatsen är slående och det är förvirrande vart man ska gå för att hitta rätt transport. Jag hittade emellertid chauffören ganska snabbt och vi gav oss iväg på den lite över tre timmar långa taxiresan till Hua Hin.
Hua Hin är landets äldsta semesterort med äkta thailändsk atmosfär och mycket charm. Hua Hin har även blivit ett andra hem för många skandinaver som skaffat sig lägenheter eller villor här. Det är inte så konstigt eftersom Hua Hin är en synnerligen vänlig, leende och trivsam stad ganska nära Bangkok, men inte för nära.
Här är det lätt att trivas.
Samtidigt som Hua Hin är en populär semester- och badort lever du nära den thailändska vardagen. Templet med orangeklädda munkar ligger mitt i staden och i hamnen landar fiskare varje morgon nya fångster.
Hua Hin var från början en liten fiskeby, men som utvecklades på 1920-talet till ett populärt resmål bland de välbeställda i Bangkok. Den thailändska kungafamiljen har till exempel semestrat här sedan dess och på den vackra gamla tågstationen står alltid ett väntrum iordningsställt för deras ankomst.
Idag visar Hua Hin upp en charmig blandning av gammalt och nytt med mycket att både se och göra. Strandliv på den fem kilometer långa sandstranden eller golf på någon av de utmärkta golfbanorna?

Många banor att välja på
När man bor i Hua Hin finns det flera riktigt bra golfbanor att välja mellan. De bästa banorna i området kan utan tvekan mäta sig med de absolut bästa banor som först och främst finns i Thailand men även i världen när det gäller speciellt en av banorna.
Arrangemanget på plats i Hua Hin hade satts ihop av Conny Wikström, som äger Tee Time Thailand. Conny Wikström är en före detta svensk pro som fattade tycke för Hua Hin för trettio år sedan och som bott här sedan dess. Tillsammans med en annan svensk har de startat Tee Time Thailand för att hjälpa till med arrangemang på plats, boka starttider och ordna transporter och mycket mer. Lokalkännedom är en ovärderlig hjälp.


Vi startar golfveckan på trevliga och välkomnande Majestic Creek. Anläggningen visar sig från sin bästa sida när dagen börjar med en riklig frukost med ägg, pannkakor och Fried Rice. Idag ska jag spela med Tomas och Mona från Stockholm. De är här i Hua Hin på Long Stay med golfresearrangören Sunbirdie tillsammans med vännerna Klas och Kerstin och Staffan och Gunilla. Det är ett trevligt kompisgäng där det är högt i tak när det gäller kommentarer om livet och om golfspelet.
Tomas och Mona spelar riktigt bra golf och där främst Mona producerar par på par. Jag vet inte deras inbördes betting, men Tomas förlorade…
Det fick bli driving-rangen för Tomas efter ronden.
Majestic Creek är i alla fall en mycket trevlig, charmig och omväxlande bana.
Överhuvudtaget är banorna i Hua Hin bra och det finns en skön blandning mellan gammalt och nytt.

Första banan från 1924
Den första banan byggdes i Hua Hin redan 1924 och är Thailands äldsta golfbana. Royal Hua Hin Golf Course var antagligen väldigt bra en gång i tiden och här har många stora tävlingar spelats. Idag är konditionen och skicket eftersatt, och just den historiska aspekten är den enda anledningen att spela banan.
Flera betydligt bättre utmaningar finns, exempelvis Banyan, som anses vara en av Thailands bästa banor. Och Springfield, där Thailand Open spelats. Springfield är något så fint som en ”Signature course”, vilket innebär att banarkitekten, i det här fallet Jack Nicklaus, har varit på plats själv bland kullarna, dammarna och den frodiga växligheten. Hoppas han hade gummistövlar på sig, höga sådana.

Det finns en del kräldjur bland buskarna, inte minst kobror med tveksamt temperament. Mer om det senare.
Banor av det lite lättare slaget är trivsamma Palm Hills. En lättgången bana där det inte finns behov av golfbil, annat än för att få skydd från värmen. Eller Lake View med sina dolda greener, palmer och med en bandesign som låter dig välja mellan ”Tiger-line” och mer säkra slag.

Makalösa Black Mountain
Och så var det Black Mountain. 
Det är lika bra att stämma in i hyllningskören direkt. Black Mountain är en fantastisk anläggning!
Den är på ett sätt svår att beskriva. Egentligen skulle jag stoppa nu och istället rekommendera alla ni som läser detta att besöka anläggningen! Black Mountain är en magnifik upplevelse för alla smaker och spelare. Klubbhuset är härligt, shopen välsorterad, omklädningsrummen bra och restaurangerna serverar underbar mat under ledning av svenske Hans Borén, tidigare kökschef på den enstjärniga Michelin-restaurangen 28+ i Göteborg.
Banan då?
Perfektion är en bra beskrivning. Greenerna är stora och ondulerade, det finns strategiska vattenhinder och konditionen och skicket är ypperligt. Stig Notlöv, som grundade Byggmax, är den som skapat Black Mountain och han har verkligen lyckats.


Ett bevis på detta är att Black Mountain rankas som världens 59:e bästa golfbana utanför USA av Amerikanska Golf Digest. Det är en högre rankning än exempelvis Punta Espada på Dominikanska Republiken, Trump International Golf Links i Skottland eller Royal Liverpool och Royal Aberdeen, för att bara nämna några andra underbara golfanläggningar.

Lennart, Tommy, Björn och jag
Jag spelar med den trevlige före detta fotbollsspelaren Lennart ”Lie” Larsson, Halmstads Bollklubb och sedermera Bundesliga-laget Schalke 04 och som även har 26 landskamper för Sverige på meritlistan. Han är och hälsar på lagkamraten Tommy Frejdh, även han spelare från Halmstads Bollklubb, och som skaffat sig en lägenhet på Black Mountain.
Det märks att herrarna känner varandra sedan länge. Kommentarerna är många och om sanningen ska fram spelar väl inte ”Lie” sådär värst lysande. Det gör däremot Tommy som troligen gör sin livs golfrond. Möjligen mest inspirerad av den fjärde spelaren i bollen, tourproffset Björn Hellgren från Västerås, som har förlagt sin vintercamp till Black Mountain. Johan Edfors äger förresten också en villa här och han har tillsammans med Stig Notlöv designat om nio av anläggningens 27 hål.


Vi spelar sammantaget OK och njuter av vädret, sol som vanligt, värmen, runt 30 plusgrader och av banan och de duktiga caddierna. Och 23-årige Björn visar att han kan slå riktigt, riktigt långt och att hans fjärdeplats i Nordea Masters på Bro Hof 2016 inte bara var en engångshändelse.

Se upp var du sätter fötterna
Underbar golf men i Thailand finns det inte bara trevligheter på och utanför golfbanorna utan även en och annan ringlande varelse. De flesta ormar är inte giftiga, men däremot är kobrorna det. Letar du bollar i ruffen kan det vara en god idé att se var du sätter ned fötterna, även utanför banan förresten. Utan att för den skull överdriva riskerna. Ingen av mina caddies under veckan hade sett en kobra, sa dom i alla fall.
-Jag kom hem till huset med min lägenhet på eftermiddagen och nedanför trappan reste sig en kobra och spärrade ut sin rygg. Lite läskigt och jag backade så snabbt jag kunde. När jag kom tillbaka en stund senare var kobran borta, berättar Tommy Frejdh.
Eller som en annan av mina spelpartners under veckan berättade om en händelse på en annan golfbana; 
-På ett av korthålen kom det en lång svart orm ringlande över fairway. Jag frågade min caddie; If that snake bites me, will I die today or tomorrow?
Caddien svarade; You will die now Sir!
Så se efter var du sätter ned dina golfskor!

Titta till höger
Thailand har vänstertrafik. Glöm inte det! Och ska du över gatan så titta först till höger för trafiken är galen! Det är så många motorcyklar och bilar att ljudet är öronbedövande. Att korsa gatan är förenat med så pass stor livsfara att hade försäkringsbolaget sett detta skulle de fundera på att annullera livförsäkringen snabbare än snabbt.
Men jag måste över, för på andra sidan ligger mataffären. Inte minst måste jag fylla på kylskåpets förråd av det thailändska ölet Chang. En utmärkt törstsläckare när det är varmt, vilket det alltid är i Hua Hin…
Man måste våga korsa gatan, chansa lite och hoppas att det går vägen. Oftast går det ju bra, och övergångsställen finns på några platser.

Jag bor centralt på lägenhetshotellet Tira Tiraa i en studiolägenhet. Luftkonditionering finns, vilket är ett måste, och poolområdet är vackert och härligt. Annars finns det en uppsjö av olika boenden i Hua Hin, allt från Hilton och Sheraton till familjevänliga strandhotell och enklare lägenheter eller möjlighet att bo hos thailändska värdfamiljer.

Fisk och skaldjur
På kvällarna, när det är lite svalare, går vi oftast ned till havet för att njuta av läckra skaldjur och fiskrätter. Det är mysigt och rätterna är fantasifulla och smakrika.
Att Hua Hin är en kuststad kan man se på menyerna. Det är mycket skaldjur. Och på pirerna, inte långt från Hilton Hua Hin Resort & Spa, ligger skaldjurs-  och fiskrestaurangerna tätt. Den bästa är Chao Lay som är en två våningar stor fisk- och skaldjursrestaurang i korsningen Naresdamri Road och Soi 57. Mycket turister, javisst, men även många thailändare, vilket brukar tyda på att maten är god.
När vi ändå är inne på maten så är den enkla kommentaren att maten i Thailand och i Hua Hin är fantastisk. Det kan se enkelt ut på tallriken men oj så gott det smakar! Maten består till största del av ris och nudlar med wokade grönsaker tillsammans med kött, fisk, skaldjur och kyckling.


Många har fått för sig att den thailändska maten är stark. Så är det ibland, men det stora flertalet rätter har snarare en härlig balans mellan olika smaker. Måltiderna kryddas gärna med citrongräs, koriander och andra örter.
Att äta är en njutning i Thailand och alla jag träffar på hemma i Sverige får något längtansfullt i blicken när vi talar om det thailändska köket.

Nattmarknad i den torra staden
Nattmarknaden är värd ett eget kapitel. I Hua Hin kan du på kvällarna bege dig till de livliga shoppinggatorna i centrum. Här finns ett stort och varierat utbud av butiker, restauranger och barer och en av gågatorna i centrum förvandlas varje kväll till en färgstark asiatisk nattmarknad där du kan köpa allt. Sugen på en sarong? Eller kanske en trevlig bläckfisk?  Eller varför inte lite wok?
Frestelserna är många och priserna löjligt låga jämfört med Sverige.
En golfvecka i Hua Hin går tyvärr alldeles för fort, kanske ska försöka skaffa en lägenhet på Black Mountain? Något regn har jag inte fått på mig, och knappast ens sett några moln. Det är inte så konstigt eftersom Hua Hin också är känd som ”den torra staden”, vilket innebär att det generellt regnar mycket mindre här än på andra håll i Thailand. Det finns emellertid även här en regnperiod och denna infaller mellan juli och november. Dock är regnet sällan ihållande utan ofta i form av ”störtskurar” som fräschar upp luften.
Att spela golf eller turista i Hua Hin är ett bra exempel på ett varmt, vänligt, leende Thailand!
Sawadee!

Hua Hin kort sagt

Var: Klassisk semesterort tre timmar söder om Bangkok i Siambuktens västra del.
Antal invånare: Cirka 70 000 invånare.
Flygtid: Cirka 10 timmar och 15 minuter från Stockholm.
Tidsskillnad: Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.
Sol och bad: Långgrunda stränder. Kraftig ebb och flod. Ofta grumligt vatten och maneter kan förekomma.
Shopping: Hua Hin Market Village är ett utmärkt köpcentrum med luftkonditionering på Petkasem Road.
Hua Hin Night Market där allt säljs från märkeskläder, lokala hantverk, souvenirer och thailändsk mat på Petchakasem.
Kommunikationer: Cykeltaxi inom Hua Hin. Lokalbuss. Taxi, som i Hua Hin är små lastbilar med bänkar på flaket.
Valuta: Thai baht (THB). 100 THB = Ca 30 kr SEK.
Vaccinationer: Hör med din Vaccinationsmottagning.
El: 220 V.
Klimat: Området från Bangkok och söderut ner i Siambukten har tropiskt klimat med tre olika årstider, markerade av monsunen. På den västra sidan av Siamviken, där Hua Hin ligger, är temperaturen något lägre än vid den östra sidan och det regnar mindre. Bangkok, som ligger inne i landet har de högsta medeltemperaturerna.
Turistbyrå: Thailands Turistbyrå, Drottninggatan 33 nb, 111 51 Stockholm. Telefon 08 - 700 56 90. www.tourismthailand.se
Övrigt: Stora nivåskillnader mellan trottoarer och gator. Inte handikappanpassat. Thailands första stora semesterdestination och med landets äldsta golfbana Royal Hua Hin.

 

Resa hit

Thai Airways International
Bra flygtider och direktflyg från Stockholm till Bangkok men även avgångar från Köpenhamn och Oslo.
www.thaiairways.com

 

Researrangörer

Solresor
www.solresor.se

Sunbirdie
www.sunbirdie.se

Golfarrangör på plats


Tee Time Thailand
www.teetimethailand.com

 

Golfbanor i Hua Hin
Greenfeen på banorna i Hua Hin varierar från 750 kronor upp till omkring 1200 kronor. Till detta tillkommer en obligatorisk caddieavgift på runt 100 kronor för en rond plus dricks. Normalt dricksintervall är 70 till 100 kronor. 

Banyan Golf Club
Var: 5 km söder om Hua Hin.
Bandesigner: Pirapon Namatra.
Antal hål: 18.
Kort sagt: Banyan är en av de absolut bästa golfbanorna i Thailand. Utmanade och alltid i god kondition.
www.banyanthailand.com

Black Mountain Golf
Var: 12 km väster om Hua Hin.
Bandesigner: Phil Ryan, Stig Notlöv/Johan Edfors.
Antal hål: 27.
Kort sagt: Black Mountain är fjärran från det svenska ordet ”lagom”. Här är allt högsta klass och amerikanska Golf Digest har rankat banan som 59:a i världen utanför USA.
www.blackmountainhuahin.com

Kaeng Krachan Country Club
Var: 51 km norr om Hua Hin i Petchaburi provinsen.
Bandesigner: Cherd Boonyaratavej/Jack Nicklaus.
Antal hål: 18.
Kort sagt: Mitt ute i nationalparken Kaeng Krachan ligger denna trevliga golfanläggning. Här är natur- och djurlivet stort. 
www.thaidiamondcity.com

Lake View Resort & Golf Club
Var: Norr om Hua Hin i Cha Am.
Bandesigner: Roger Packard.
Antal hål: 18.
Kort sagt: Trevlig bana med tre olika slingor i olika stil.
www.lakeviewgolf.co.th

Majestic Creek Golf Club & Resort
Var: 25 minuter med bil väster om Hua Hin.
Bandesigner: Dr Sukitti Klangvisai.
Antal hål: 27.
Kort sagt: Spännande och utmanande bana i god kondition.
www.majesticcreekcc.com

Palm Hills Golf Club
Var: Mellan Hua Hin och Cha Am, nära Hua Hins flygplats.
Bandesigner: Max Wexler.
Antal hål: 18.
Kort sagt: Ganska platt och lättgången bana med mycket vatten i spel. Bra skick och omväxlande hål. Åtta kilometer från Hua Hin.
www.palmhills-golf.com

Royal Hua Hin Golf Course
Var: Centrala Hua Hin.
Bandesigner: A.O.Robin.
Antal hål: 18.
Kort sagt: Thailands äldsta golfbana. Inte alltid i bra skick men intressant på grund av att den är äldst.
www.santiburi.com/huahin/

Springfield Royal Country Club
Var: Norr om Hua Hin, mot Cha Am.
Bandesigner: Jack Nicklaus (Signature Course).
Antal hål: 27.
Kort sagt: Jack Nicklaus har designat denna utmanande golfbana med tre olika niohålsslingor. Banan är riktigt bra och skicket är ypperligt.
www.springfieldresort.com

Johan Dahlqvist
johanjoda@gmail.com
Kategorier
Golfresor
Golfbanor
Taggar
thailand
hua hin
black mountain