Golfbanor i SverigeNyheter

Haninge Golfklubb – Fjärran från ”lagom”

I somras öppnade de första nio ombyggda hålen på Haninge Golfklubb, designade av en av Sveriges främsta banarkitekter, Christian Lundin. I augusti 2023 planeras den ombygga 18-hålsbanan stå helt klar. Då väntar en hed- och parkbana med premiumkänsla.

Haninge Golfklubb har gjort en fantastisk resa från att ha varit ”top notch” på 90-talet, med tävlingar på damernas Europatour som IBM Ladies Open och Trygg-Hansa Ladies Open. Då fick stjärnor som Liselotte Neumann, Helen Alfredsson och Annika Sörenstam lyfta segerpokalen. Liselotte Neumann hela tre gånger. Många kallade anläggningen för ”Royal Haninge”, och det var inte utan fog.
Efter att Annika Sörenstam satte den sista putten för seger 1996 började dock Haninge Golfklubbs nedåtgående trend. Mästerskapsbanan, som dåtidens store svenske banarkitekt, Jan Sederholm med 50-talet golfbanor i Norden på sitt CV, började sakta men säkert leva en ganska bedagad tillvaro under många år.

En Masterplan 2021

Men sedan våren 2021, då banarkitekten Christian Lundin tog fram en Masterplan, har detta ändrats på ett dramatiskt vis.  I Masterplanen står det nämligen bland annat:
”Slottsängarna skapar fantastiska hedmiljöer, när vi sedan vandrar med klubborna på ryggen rakt in i de mer skogsklädda hålen försvinner hedkaraktären något men kan återfinnas i detaljer på palissader kring vattnet eller i bunkrarnas organiska former.
Banan ska klippas och skötas med ”hedgolfdevisen” där bollen gärna får rulla in mot green och då på relativt fasta och torra spelytor. Utformningen av greener och fairways ska möjliggöra dessa typer av slag och själva klippningen ska framhäva banans konturer på ett smakfullt och minimalistiskt sätt.”

Den första augusti 2021 satte man grävskopan i jorden och från det datumet kan man säga att klubben tagit tag i sin framtid och nu är man på väg tillbaka mot en topposition. Först nio nya hål på den gula slingan under fjolåret. Och sedan augusti år bygger man nio nya på den röda slingan.  
— Vi räknar med att vara klara med bygget av 18-hålsbanan inom någon månad, säger banarkitekten Christian Lundin.
— Nästa år bli det en pampig banöppning, säger klubbchefen och vd:n Patrik Engvall.
Christian Lundin är alltså banarkitekten till ”nya” Haninge Golfklubb. Han har bland annat har designat Österåkers Golfklubbs nya bana Öster by Stenson.

— Haninge Golfklubbs slottsmiljö och vackra natur gav mig inspiration till att rita en bana som utmanar men också ger trevliga spelmöjligheter för alla typer av golfare oavsett handicap, säger Christian Lundin och fortsätter:
— Vi har arbetet mycket med att hitta den gyllene tråden. Vad är områdets styrkor? Den bana som vi nu har byggt är en hed- och parkbana i slottsmiljö med premiumkänsla.

Nytt koncept för Haninge

I konceptet hed- och parkbana ingår nya, ondulerade greener med många flaggplaceringar, ruffar på de rätta platserna på banan och väldefinierade bunkrar med snygga kanter. Det blir vackra stenpalissader vid vattendragen och bunkrar med organiska former. Utformningen av greener och klippningen av fairways kommer att framhäva banans konturer på ett smakfullt sätt. Banan kommer att ramas in med en vajande svingelruff som blir gyllene till färgen när den är som vackrast under sommaren och tidig höst.

Det handlar om en ny känsla när man spelar banan. Långt från det vanliga ”lagom” i Sverige har Christian Lundin och hans team skapat en risk-and-reward bana som du kommer att vilja spela om och om igen. Du kommer alltid hamna i nya inspelslägen, få nya angreppsvinklar mot greenerna med allt ifrån chip-and-run till höga inspel med förhoppningsvis bite i bollen.
— Det ska vara spännande och roligt att spela banan. Jag vill gärna beskriva greenerna som lekfulla, säger Christian Lundin.

Mästerskap framöver

Målsättningen har varit att försöka hitta en kombination av mästerskapsbana, jo man har sådana planer, till en kort bana från röd tee.
— Jag har medvetet kortat ner längden på banan från röd tee för att spelaren ska kunna känna att det är möjligt att nå in på rätt antal slag. Skillnaden mellan svart tee och röd tee är troligen den största i landet med över 2 000 meter, säger Christian Lundin.
Och hur var det då med mästerskap?
— Det är något vi definitivt siktar på framöver. Först måste banan sätta sig och vi måste arbeta mer med vårt premiumtänk på hela anläggningen. Men vi är väldigt intresserade av att ha tävlingar på Europatouren för damer igen. Vi drömmer om Haninge Ladies Open i nytappning med dagens stjärnor som Maja Stark, Linn Grant och vårt eget stjärnskott Isabella Deilert, säger Patrik Engvall.
I augusti 2023 planeras den ombyggda artonhålsbanan stå helt klar och då erbjuds en hed- och skogsbana med fem utslagsplatser per hål anpassad för utmanande golf oavsett spelhandicap.

Text: Johan Dahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights