LivsstilPorträtt

Möt John Ståhl – Golftränare med unikt koncept

Golfbladet har träffat John Ståhl, pro på Åkagårdens GK: ”Träning ger färdighet och färdighet ger resultat”

Solen skiner över uteserveringen på Åkagårdens trevliga golfklubb i Båstad. Klubben är väldigt populär, inte minst för de goda träningsmöjligheter som finns. Dessutom är den nya restaurangen ”Ostbutiken – Åkagården” ett lyft. Med smakupplevelser utöver det vanliga upplevs den inte alls som en traditionell golfkrog.

Eleganta anrättningar med lokalproducerade råvaror och hemgjorda delikatesser är en fröjd för både öga och gom. Inredningen känns lika modern som maten och stämningen bland gästerna är glad och härligt uppsluppen.

Hjärtat på klubben

– Här på Åkagården GK har vi ett helhetskoncept med träning, mat, shop och aktiviteter. Vi har en familjär anda, alla passar in. Vår restaurang är lite som köket hemma, hjärtat allt utgår i från. Här samlas man, pratar och deltar i olika aktiviteter. Åker man utomlands, ser man ofta hur spelarna sitter kvar på restaurangen och äter middag tillsammans. Så är det här också, berättar John Ståhl.

Ostbutikens majskyckling med citron & timjan

Sällskapet bredvid oss laddar med en sej i blåmusselsås inför dagens runda. Lite längre bort sover en labrador sött under bordet, medan husse och matte inmundigar sallad med romanstekt ankbröst. Särskilt mycket vila har det däremot inte varit för John Ståhl, som har haft lektioner hela förmiddagen.

Vaknar tidigt

Morgonpigg som han är, har han varit i gång sedan ottan.
– Jag gillar rutiner. Klockan tjugo över fem studsar jag upp varje dag. Från april till och med oktober badar jag i Skälderviken, ett perfekt sätt att börja dagen. Eftersom jag har bott vid havet i hela mitt liv, känns det som ett naturligt inslag. Jag tycker om att röra på mig och ser till att ha en fysisk aktivitet varje morgon. För mig är kroppens funktion viktigast om jag ska kunna leva och göra det jag vill till vardags, berättar John, som i höst håller i fys-kurser för golfare.

John Ståhl inger förtroende

Klubben är välbesökt och John är eftertraktad. Hans lektioner ger resultat. Dessutom är han en sympatisk person, som inger förtroende med sin yrkesskicklighet. Det har varit ett högt tryck hela sensommaren med entusiaster som bokat in sig för att få professionella tips och råd. Nybörjare vill lära sig grunderna i golf och mer rutinerade spelare önskar förbättra sig ytterligare.

Dina styrkor som golftränare?
– Att jag både kopplar ihop fysiken och tekniken, säger John, som varit professionell golftränare sedan 2007.
Golfen har varit en passion för honom sedan unga år, men även gymnastiken. Redan som tioåring började han träna med Ängelholmsgymnasterna och tävlade på elitnivå som truppgymnast.
–Det satte grunden för mitt liv. Jag är mycket tävlingsinriktad och otroligt målmedveten i det jag gör, både på gott och ont. Jag lärde mig mycket. Bland annat insåg jag att det är antalet timmar man lägger ned som verkligen betyder något för att lyckas inom idrott. Att fokusera på det man gör leder till framgång.

”Jag har spelat golf sedan jag var tretton, fjorton år”

Golf har John spelat sedan tonåren. Han fick en unik erfarenhet av och kunskap om fysik och rörelse genom kombinationen golf och gymnastik.
– När jag var 21 var det dags att välja. Kroppen började säga i från. Man har en kortare karriär i gymnastiken, så det blev ett naturligt val.

Unikt koncept

John Ståhl har även en licens som personlig tränare, vilket är en bra bakgrund för att träna golfare.

Han finns fortfarande tillgänglig som personlig tränare om det behövs på Friskis och Svettis i Ängelholm. Som golfpro erbjuder han således ett unikt koncept, både som pt och instruktör.
– Rörelse är det jag jobbar mest med, kroppens funktion och hur den fungerar med stabilitet och styrka, och det passar väldigt bra med golfen. I min värld är det kroppens fysiska faktor som sätter gränserna. Har du en fysisk begränsning, så har då också en begränsning i ditt sportutövande. Alla människor har olika fysiska förutsättningar och jag måste anpassa min träning till klientens fysiska kapacitet.

”Att ha ett helhetstänk är nyckeln till framgång” 

Proffsgolfen har förändrats mycket sedan spelare såsom Annika Sörenstam och Tiger Woods klev in på arenan. Toppspelare som lade grunden till den atletiska golfen som vi ser i dag. Utan fysisk styrka går det inte att konkurrera på världsrankingen. Att ha ett starkt psyke är också en enorm fördel både när det gäller träningsviljan och för att kunna hantera tävlingspressen ute på banan.

Har golfen blivit för hälsosam?
– Det tycker jag inte. Om man ser golfen som friskvård är det en idrott som stärker folkhälsan. Frisk luft, motion och chansen att träffa nya vänner är det som gör golfen oslagbar.

Hur ska Sverige få fler bättre spelare?
– Sverige har många duktiga, men vi skulle kunna få fram fler om man gjorde mer som i USA och individanpassade träningen. Jag tror att vi kan lära mycket av USA överlag. Man ser till personen, hittar elevens främsta egenskaper och gör det bästa utifrån det. I Sverige är det i stället kollektivet och laget som är viktigt. Här försöker man komma in i gruppen. Det finns en rädsla för att sticka ut. Men vill en duktig golfare nå toppen, måste man våga skilja sig från mängden. Det är min syn på hur Sverige skulle kunna få fram flera duktiga golftalanger.

Du har tränat spelare på touren. Hur märks det vilka som kan bli riktigt bra?

– En förutsättning är att eleven har en personlig inställning till sporten, om han eller hon har intresset och viljan att bli riktigt bra. För att nå toppen krävs det att man lägger flera tusentals timmar på träning. I golf finns inga genvägar. Sociala medier är lite av en bov i dramat, menar John.
– De förstör mycket. Man ser sportstjärnorna i media, som berättar sina guldhistorier. Ungdomarna ser hur de klär sig, har dyra prylar och att de tjänar mycket pengar. Det är det som syns och är i fokus. De vet att Zlatan är miljardär och alla vill bli som han, men de som verkligen blir något är idrottare som inser slitet och hur mycket träning det ligger bakom framgången.

Skänker arbetsglädje

Under sin karriär som golftränare har John sett många talanger gro och utvecklas. Han tycker om att se hur nybörjare, som aldrig hållit i en klubba, efter ett antal lektioner blir bättre. Självförtroendet stärks hos dem. Det skänker arbetsglädje. Det är också roligt att träna unga, som kommit långt inom golfen.
– Eftersom de spelar på en så hög nivå och ofta har de kommit väldigt långt, kan man hjälpa dem med livserfarenhet. Vi har även väldigt bra samarbetspartners, som kan hjälpa till när vi ser att en elev har något extra, säger John Ståhl och tittar på klockan.
Det är dags för nästa elev.

Bästa klubban i bagen?
– Min sandwedge. Närspelet är så viktigt.

Förebilder inom golfen?
Seve Ballesteros och Phil Mickelson.

Dold talang?
– Matlagning är min stora passion. Jag säger att jag är flexitarian och gillar att variera kosten, äter mycket grönsaker och fisk.

Faktaruta:

Namn: John Stål
Bor: Nära havet i Ängelholm
Familj: Hustru och två söner på 9 och 3.
Gör: Golfpro på Åkagårdens GK

Text Adrienne Bönnelyche
Foto Mim Bönnelyche, Åkagården Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights