Nyheter

Sammanslagningen av LIV och PGA – Vad betyder det för golfen?

För golfvärlden kom nyheten om att den USA-baserade golfjätten PGA och den rivaliserande Saudiarabiska LIV-turneringen ska slås samman som en chock. De har nämligen tidigare varit bittra rivaler. Många av detaljerna är oklara, men här försöker vi i korthet att reda ut vad det kan komma att betyda för golfvärlden.

Orsaken till sammanslagningen

Orsaken till sammanslagningen är i nuläget oklar. Men en av de huvudsakliga anledningarna är med stor sannolikhet ekonomisk karaktär.

PIF har tidigare varit den enda finansiären bakom LIV, och de har gått ut med att de kommer att göra en kapitalinvestering i den nya golfgiganten för att bidra till dess tillväxt och framgång, enligt ett pressmeddelande som de har släppt.

En ny, ännu inte tillsatt styrelse kommer att leda och övervaka den nya verksamheten. Ett namn som dock kommer att ingå i den är Yasir Al-Rumayyan, som tidigare varit involverad i PIF. Mer om vilka som kommer att ingå i den nya styrelsen förväntas tillkännages snart.

PGA Tour har tidigare stämts av golfspelare som tävlade i LIV, för att de därför stängts av från PGA Tour. Sammanslagningen förväntas innebära slutet på alla pågående rättstvister kopplade till de olika organisationerna. Spelare som tidigare uteslutits ur PGA förväntas tillåtas att ansöka om medlemskap igen.

Konsekvenser för oss som följer golf

Golf är en publiksport, och en växande skara följer tävlingar via golf stream. Vad kommer denna sammanslagning att betyda för oss som med intresse följer de stora tävlingarna? Det är i nuläget mycket som är oklart. Den nya organisationen har inte fått något namn än, utan mer tillkännagivanden är att vänta. Men en sak är klar, detta är något av det största som har hänt inom den internationella golfens historia.

Och denna nya organisation kommer att ha betydande ekonomiska muskler, så det kommer att bli enkelt att fortsätta följa tävlingarna via klassisk TV eller stream. Frågan är bara var, och än så länge är det tyvärr för tidigt att besvara det.

PGA

PGA står för Professional Golfers’ Association of America, och ligger bakom alla nordamerikanska golfturneringar. Den största av dem är PGA Tour. PGA är en av golfens giganter, och har anor tillbaka till 1916. Tiger Woods är den som har vunnit flest gånger, inte mindre än 10 st.

LIV

LIV-turneringen backas upp av Saudiarabien i form av PIF (Saudi Arabia’s Public Investment Fund) och kom igång först i juni 2022. PIF har starka kopplingar till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som av många anses vara en kontroversiell person. Spelare som har deltagit i LIV har blivit bannlysta från andra tävlingar, PGA Tour inkluderat.

Kontrovers

Relationen mellan USA och Saudiarabien har haft många inslag av kontrovers på det politiska planet. Saudiarabien anses av många vara inblandade i utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter. Den Saudiarabiske kronprinsen är också på många sätt en kontroversiell person, inte minst i västvärlden.

Ny turnering?

Hur blir det nu då, kommer både PGA Tour och LIV att försvinna helt, och istället bereda väg för en helt ny turnering? Nej, antagligen inte. Istället förväntas PGA Tour fortsätta ungefär som vanligt. Både tävlingsmässigt och organisationsmässigt. Men PIF kommer att vara inblandade.

LIV däremot skulle mycket väl kunna försvinna helt. Det är troligen en av anledningarna till att denna sammanslagning godkänts från PGAs sida.

En annan anledning tros också vara att PGA Tour förväntas gå från en icke vinstdrivande organisation, och istället ersättas av denna nya organisation, som då förväntas vara vinstdrivande. PIF kommer att gå in med en hel del pengar i den nya organisationen, och de förväntas vilja ha något tillbaka rent ekonomiskt.

Men mycket är som sagt inte avgjort och uppklarat gällande denna affär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights