FeatureLivsstil

Så minns vi golfåret 2020!

Corona. Det var ordet på allas läppar under året 2020. När världen stängde igen i våras var det svårt att veta hur allt skulle sluta. Än idag är det många branscher som lider svårt av pandemin. Golfen är dock inte en av dem. Istället har det slagits rekord på hemmaplan och när det visade sig i våras att golf var en bra idrott att utöva i en pandemi exploderade golfen. Över 11 miljoner ronder spelades till slut i Sverige under 2020. En enorm siffra.

Det märkliga året 2020

Men många stora tävlingar fick ställas in. För första gången sedan andra världskriget blev det inget British Open. Ryder Cup flyttades fram till nästa år, Annika Sörenstam och Henrik Stensons tävling Scandinavian Mixed likaså.

Genombrott och succéer

Men efter att tourerna stuvat om i sina scheman kunde de flesta tävlingar avgöras. Julia Engström slog igenom på allvar. Bryson DeChambeau slog drivar golfvärlden aldrig sett maken till. Masters piggade upp ett grått november.

Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under det märkliga golfåret 2020.

Årets golftjej – Julia Engström. Vann två gånger på Ladies European Tour, närmar sig en plats i Solheim Cup-laget och blev nominerad till årets nykomling på Svenska Idrottsgalan.

Årets rikaste – Dustin Johnson vann både Fedex Cup och US Masters. Nu kan Paulina få fina julklappar…

Årets kock – Bryson DeChambeau har blandat proteinshakes och tillagat kyckling på ett sätt som aldrig tidigare skådats inom golfvärlden. Allt i syfte att bygga muskler. Både kockande och muskelbyggande gav resultat i form av US Open-titeln.

Cribba Loftahammar

Årets eldsjäl – Christer Åkerbloms engagemang i projektet ”Fem juniorer är fler än fyra seniorer” där han ser till att juniorer, oavsett bakgrund, får chansen att spela golf är beundransvärd.

Årets modedebatt – Både Tyrrell Hatton och Rory McIlroy spelade tävlingar med hoodies. När Hatton vann BMW PGA Championship på klassiska Wentworth bärandes luvtröja var debatten i full gång och flera golfklubbar ville förbjuda dem på deras golfbanor.

Årets genombrott – Visst, han var på gång redan i fjol. Men Collin Morikawas stora genombrott kom i och med segern i PGA-mästerskapen.

Sophie Popov

Årets skräll – Tysklands Sophia Popov rankades inte ens bland de 300 bästa i världen när hon vann British Open på Royal Troon.

Årets pensionär– Att Bernhard Langer klarade kvalgränsen i US Masters var en sak. Att han gjorde det 64 år gammal en helt annan. Från att man fyllt 50 är man tillåten att spela på seniortouren. Bernhard visar att gubbarna fortfarande kan.

Årets danska – två veckor i följd vann Emily Kristine Pedersen när Ladies European Tour besökte Saudiarabien. Under sommaren passade dessutom Pedersen på att vinna en tävling på den danska proffstouren; Ecco Tour.

Annika-Sörenstam-och-Henrik-Stenson.png

Årets värdpar – Scandinavian Mixed på Bro Hof ställdes in på grund av Coronapandemin. 2021 hoppas Annika och Henrik istället bjuda till fest på Vallda.

Årets resmål – Golfsäsongen 2020 spelade vi golf på hemmaplan. Coronan satte stopp för nästan alla utlandsresor och istället golfades det som aldrig för på våra svenska golfbanor.

Årets sving – Matthew Wolffs märkliga ryck innan svingen för att sedan dra upp klubban korsad över huvudet ser måhända lustigt ut. Men det funkar och 21-åringen är numera 14:e i världen. Se Wolffs sving här>>

Årets favoriter som höll – Det svenska amatörlandslaget vann finalen mot Tyskland på Upsala GK och tog därmed hem det tredje raka EM-guldet. Tjejerna var storfavoriter och motsvarande förväntningarna.

Årets scorekort – Femfaldige mästaren Tiger Woods behövde tio slag för att ta sig i hål på Augusta Nationals tolfte hål. Han följde upp katastrofen med att göra fem birdies på de sista sex hålen.

Årets Kinhult – Marcus får i år se sig slagen av syrran. I och med segern i Symetratourens final säkrade hon både biljetten till US Open och spel på nästa års LPGA-tour.

Årets märkligaste skada – Henrik Stenson trampade snett i en pickle ball-match (ja, vi undrar också vad det är …) och en redan dålig säsong blev ännu sämre.

Årets märkligaste beslut – PGA-touren bestämde sig för att ta in publik i de två tävlingarna som ledde upp till Masters. Man kan ju undra hur Sergio Garcia kände kring det. Efter tävlingen i Houston testade han positivt för Corona och gick miste om spel på Augusta National.

Årets 160-åring – I år fyllde British Open 160 år. Men tyvärr ställdes tävlingen in på grund av Corona.

Årets 50-åring – Sveriges bästa golfare någonsin, Annika Sörenstam, firade 50 år samtidigt som LPGA-mästerskapen avgjordes. I en intervju med Expressen uteslöt hon inte en comeback i nästa års Scandinavian Mixed.

Årets Mickelson – Spelar fortfarande helst på PGA-touren, men eftersom han fyllde 50 i somras är han kvalificerad för Champions Tour. Det blev två tävlingar där för Mickelson i år och två enkla segrar.

Årets psykbryt – På US Opens sista green tappade Danny Lee det fullständigt. Sex puttar inom två meter och klippet på vad som hänt skulle snart bli en Twitter-hit världen över. Dagen efter gick Lee ut och bad om ursäkt. Se klippet här>>

Årets märkligaste avgörande – En vägg spelade en avgörande roll när Mirim Lee vann ANA Inspiration. I publikens frånvaro hade arrangören nämligen satt upp en stor reklamvägg bakom 18 green, och den stoppade Lees boll från att gå i vattnet innan hon så småningom sänkte chippen som förde henne till det särspel hon senare skulle vinna.

Årets para-golfare: Brendan Lawler blev under UK Championship på Belfry förste para-golfare att spela en Europatourtävling. Den 22-åringe irländaren charmade alla och är en enorm inspirationskälla.

Årets dominans på hemmaplan – Mikael Lindberg har spelat 12 tävlingar på MoreGolf Mastercard Tour i år. Två gånger har han vunnit och 10 gånger har han kommit topp-10. Vann Order of Merit överlägset.

Årets fuskare 1: Patrick Reed har ett ganska mörkt förflutet när det kommer till att fuska. När han under US Open tydligt förbättrade sitt läge inför en chip späddes ryktet på ytterligare.

Årets fuskare 2: Lexi Thompson hade en gång i tiden svårigheter att återplacera sin boll på rätt plats efter att ha markerat den på green. Tårarna var både stora och många. När hon under årets British Open om möjligt ännu tydligare än Patrick Reed förbättrade sitt läge (flyttade en stor grästuva framför bollen) hopade sig åter frågetecknen.

Årets norrman – Viktor Hovland tog i februari Norges första vinst på PGA-touren. Vi vill bara påminna om att Henrik Stenson ensam har sex och Sverige totalt har 26.

Årets galnaste rekord – Sebastian Söderberg spelade sista rundan av Dubai Desert Classic på 97 minuter. Han låg sist av de som klarat kvalgränsen och bestämde sig för att se hur snabbt det gick att genomföra rundan. Sannolikt var det jobbigast för brorsan och tillika caddien Jesper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights